Miten koiran pitää seurata rally-tokossa?
Varmasti yksi kysytyimpiä asioita: Miten opetetaan koiralle hyvä seuraaminen? Rally-tokoon tai sitten johonkin muuhun lajiin. Ennen kuin päästään itsessään siihen, miten seuraamista opetetaan, niin muutama olennainen palikka on käytävä läpi.
Millainen seuraaminen on hyvää rally-tokossa?
Tai siinä lajissa, jota teet. Mutta koska luet rally-tokoblogia, oletan, että lajina on rally-toko. Puhutaan ainakin hetki seuraamisesta tästä näkökulmasta.
Rally-tokossahan säännöt (tai kilpailuohje) itsessään ei määritä kovinkaan tarkasti, millaista seuraamisen pitää olla. Väljyydestä tulee virheitä, kun koiran ja ohjaajan välimatka kasvaa yli 50 cm. Liiallisesta tiiviydestä voi saada vähennyksiä, jos koira selvästi häiritsee ohjaajaa, tökkii, puskee tai vaikka painaa ohjaajan jalkaa. Edistämisestä tai jätättämisestä ei itsessään tule virheitä, jos koira pysyy alle tuon väljyydenkin kohdalla mainitun 50 cm päässä ohjaajasta.
Ja sitten on vielä vinous. Vinouteen pätee periaatteessa samat ohjenuorat seuraamisessa kuin muissakin tehtävissä. Jos koira on alle 45 astetta vinossa ei vähennyksiä tule. Jos taas koiran vinous ylittää 45 astetta, mutta jää alle 90 asteen, vähennys on pieni. Suuria vähennyksiä vinoudesta tulee vasta, kun koiran vinous ylittää 90 astetta. Lopuksi mainittakoon vielä kontakti. Sitähän ei tässä lajissa seuraamisessa (tai muissakaan tehtävissä) vaadita.
Mieti hetki miltä tällainen seuraaminen näyttää? Varmasti hyvin erilaiselta, kuin mitä minä ajattelin. Tai treenikaverisi ajattelisi. Silti yhtä kaikki nämä seuraamiset voivat olla rally-tokon mittapuulla virheettömiä. Mutta onko tällainen seuraaminen se, mitä halutaan opettaa?
>> Jos seuraamisen perusharjoitteet kiinnostavat, kurkkaa Perusharjoituksia rally-tokon seuraamiseen -minikurssi <<
Millaista on hyvä seuraaminen rally-tokossa?
Ärsyttävä, yksinkertainen vastaus kysymykseen on, että sellaista kun itse haluat. Mutta millaista seuraamista haluat? Tämä onkin jo tärkeämpi kysymys.
Jos ajatellaan yleisesti hyvää seuraamista, se voisi olla jotakuinkin seuraavan kaltaista:
"Koira seuraa ohjaajaa ohjaajan rytmin ja nopeuden säilyttäen suorilla osuuksilla, käännöksissä sekä vauhdinmuutoksissa. Koira pitää kontaktia ohjaajaan, eikä juutu katsomaan yleisöä tai haistelemaan maan mehukkaita tuoksuja. Koiran seuraamispaikka on ohjaajan jalan vieressä niin, että koiran lapa ja ohjaajan jalka ovat rinnakkain. Koira ei paina ohjaajaa, mutta se on kuitenkin sen verran lähellä ohjaajaa, että ohjaajan ei tarvitse miettiä, missä koira menee. Lisäksi koira säilyttää suoran asennon ohjaajan vieressä ilman, että se toistuvasti kääntyy ohjaajan eteen tai jätättää perässä. Koira osoittaa selvää innokkuutta ja halukkuutta seurata ohjaajaa."
Tämä katkelma on täysin omasta päästäni vedetty, mutta mielestäni se kuvaa aika hyvin tyypillistä ajatusta hyvästä seuraamisesta. Toki seuraamisessa jos missä on paljon variaatiota, paljon vaihtelua ja todella paljon asioita, joita voi tehdä hyvin ja oikein, mutta eri tavalla kuin toinen tekee. Se onkin seuraamisen suola! Monenlainen seuraaminen voi näyttää hienolta. Kaikkia ei tarvitse eikä ole tarpeen ajaa samaan muottiin.
Miten koiran pitää seurata?
Taas olemme saman asian äärellä. Mutta tähän asiaan vain sinä voit vastata. Olemme käyneet läpi sen, mitä laji sanoo seuraamisen arvostelusta. Lisäksi olemme käyneet läpi yleisellä tasolla hyvän seuraamisen kriteereitä. Nyt sinun tehtäväsi on määrittää, millaista seuraamista haluat omalta koiraltasi.
Tämä on erittäin tärkeä asia tietää ja tiedostaa ennen kuin seuraamista lähdetään opettamaan. Tämä tietenkin pätee kaikkeen muuhunkin, mutta sen tärkeys korostuu seuraamisessa. Tässä on muutamia apukysymyksiä, joiden avulla voit yrittää hahmottaa sitä, millaista seuraamista lähdet itse tavoittelemaan omalle koirallesi.
- Mihin haluat, että koira katsoo seuraamisessa?
- Kuinka lähellä jalkaasi haluat, että koira seuraa?
- Mikä on optimaalinen, ns. täydellinen paikka, jossa koira seuraa?
- Pitääkö koiran istua automaattisesti, kun pysähdyt vai pyydätkö sen erikseen istumaan?
- Onko sinulla eri sana seuraamiselle ja perusasennolle vai ovatko molemmat samalla sanalla?
- Mitä asioita seuraamisessa haluat vahvistaa?
- Millaisessa tunnetilassa haluat, että koira tekee seuraamista?
"Mulle riittää, että..."
Usein ajatellaan, että koska rally-tokossa ei vaadita samalla tavalla pedanttia seuraamista kuin tokossa tai vaikka pk-puolella, ei seuraamisen opettaminen ole niin justiinsa. Ja tämä valitettavasti kyllä näkyy myös kisakentillä. Jos kuitenkin mietitään seuraamista koiran kannalta, sen on helpompi oppia meidän näkökulmasta tiukemmat kuin löysemmät kriteerit.
Poistutaanpa hetkeksi seuraamisen mutkikkaasta maailmasta ja otetaan esimerkiksi yksinkertainen tehtävä: istuminen. Asetu nyt koiran asemaan ja mieti, jos saisit palkkaa kaikissa näissä tilanteissa, kun sinua pyydetään istumaan:
- istut niin, että pylly on maassa ja molemmat etutassut ilmassa (pupuistunta)
- istut niin, että pylly on maassa, mutta toinen etutassu ilmassa
- istut niin, että pylly on noin 10 cm irti maasta, mutta vähintään toinen etutassu osuu maahan
- istut niin, että pylly ja molemmat etutassut on maassa, mutta samalla molemmat kyynärpäät vain noin 10 cm irti lattiasta
Mitkä on tässä tapauksessa sinulle istumisen (tämän hyvin yksinkertaisen tehtävän) kriteerit?
Jep. En minäkään tiedä. Väljät kriteerit voi tuntua meille ohjaajille helpoilta, mutta koirille ne on vaikea asia. Uskalla siis rohkeasti laittaa seuraamiselle riittävän tarkat kriteerit, tämä auttaa koiraa oppimaan huomattavan paljon paremman seuruun. Ja nopeammin.
Kun sinulla on selkeä visio siitä, mitä seuraamisella tavoitellaan, mihin lopputulokseen tähdätään, on aika lähteä harjoittelemaan.
Jos haluat, että jeesaan sut alkuun seuraamisen kanssa, kurkkaa tähän liittyvä edullinen minikurssi.